Dag 10.
Door: Tulpjes
Blijf op de hoogte en volg Tulpjes
27 Juli 2023 | Verenigde Staten, Key West
Dag 10, woensdag 26 juli 2023.
Gisteravond nog laat aan het verslag gewerkt en ik had het op enig moment toch echt koud met de airco aan. Deze dus iets naar beneden gezet maar vergeten deze voor de nacht weer omhoog te zetten. Met als gevolg dat ik vannacht badend in het zweet wakker werd van de hitte. Ton werd daar ook weer wakker van. Toen vlug de airco weer op de goede stand gezet. Het gevolg was dat vanmorgen de camper echt kei vochtig was. Moraal van het verhaal altijd de airco aanhouden. Weer wat geleerd. Iedereen was rond 08:00 uur wakker. Het was heerlijk weer maar het waaide ontzettend hard. De kinderen allemaal voorzien van ontbijt bij ons in de camper. Op een gegeven moment werd het donker en toen van donker tot bijna zwart. We zagen diverse bootjes ook snel naar binnen komen varen. Snel hebben wij ons partytent binnengehaald want de buren stonden al te waarschuwen dat die zeker in het water zou belanden met deze wind. Terwijl wij goed en wel de partytent binnen hadden begon het te gieten en te onweren. We hadden een schitterende plek aan het water en daardoor een mooi uitzicht over de golven en de wolken. Rond 11:00 uur werd het langzaamaan droog en zag je ook de bootjes weer uitvaren. Op enig moment kwam er een bootje binnen varen met daarop 2 mannen, 2 vrouwen en 1 hond. We zagen dat zij duikflessen aan boord hadden. Zij kwamen binnen met een net met kreeften. De mannen gingen meteen de verse kreeften schoonmaken. Jelske en Luuk en Stijn gingen naar de mensen toe om te kijken. Luuk mocht zelfs een kreeft vasthouden en vond het kei stoer. Stijn wilde dit niet. De mannen vroegen of wij voor het kreeftenspectakel waren gekomen. Ons zei dit niets. De man, die een brandweerman is, vertelde dat sinds vannacht om middernacht het mini-kreeft seizoen begonnen is. Dit is het voorloper voor het reguliers kreeften seizoen dat begint op 6 augustus. Dit is een 2-daags element dat toestemming geeft aan recreatie vissers om langoustine kreeften te vangen voordat de grote commerciële boten met grote netten de kreeften gaan vangen. Dit jaar valt het mini-kreeft seizoen op 26 en 27 juli op de Florida Keys. Deze vissers mogen dan 2 x 24 uur lang vissen/duiken naar deze kreeften die tussen de rotsen verscholen zitten. Ze duiken dan met zuurstof tanks dan wel via free-style duiken, dus zonder perslucht. De hele keys zijn momenteel voorzien van heel veel duikers met bootjes die zoveel mogelijk willen genieten van het duiken naar deze kreeften. Dat is ook de reden dat vele campings vol zitten. Zij mogen namelijk duiken naar de kreeften vanaf een uur voor zonsopgang tot een uur na zonsondergang. Dit zijn echter ook de tijdstippen dat de haaien er zijn. We waren blij met hun uitleg want anders hadden wij dit niet geweten. Om 12:00 uur zijn wij vertrokken naar het naast de camping gelegen Dolfijnen Rescue Center. Hier hebben wij nl. geboekt voor Luuk en Jelske en Ton om te zwemmen met dolfijnen. Omdat Diede en Stijn de make-over hadden gekregen in Disney en Luuk daarvoor te groot is hadden we gevraagd of hij het leuk vond om met dolfijnen te zwemmen. Luuk leek dit kei gaaf. Aangekomen bij het dolfijnen centrum bleek dat er code rood was hetgeen inhoudt dat er niet in het water mag worden gegaan om met de dolfijnen te zwemmen. We konden om 14:00 uur terug komen om te horen of de code dan veranderd was. Hierop zijn wij naar een strandje in de buurt gereden om de kinderen daar aan het strand te laten spelen. We zetten de camper langs de kant maar meteen stopte er een Amerikaan die ons vertelde dat wij zo niet mochten staan want wij moesten binnen de witte lijn staan. We moesten ook het fietspad vrij laten. Aan het einde van de straat stond een politieauto die weliswaar bleef staan maar wel zijn zwaailichten aanzette. Hierop naar de agent gelopen en gevraagd of wij hier met een camper mochten parkeren. Hij zei dat wij nergens aan de kustlijn mochten parkeren met een camper en dat wij maar bij een supermarkt moesten parkeren. Van daaruit konden we dan lopen naar het strand of een Uber nemen. Daarom maar weer vertrokken. De dichtstbijzijnde locatie was een Statepark maar dat haalden wij niet voor 14:00 uur, daarom eerst teruggereden naar het dolfijnen centrum om te horen of er nog gezwommen mocht worden. Het bleek helaas niet zo te zijn want het was nog steeds code rood. Jelske heeft de tickets vervolgens omgeboekt naar vrijdag 28 juli om 11:30 uur want daar was nu nog plaats vrij. Hierop zijn wij naar het Statepark Bahia Honda gereden om te gaan zwemmen bij Calusha Beach. Het regende nog steeds maar het weer was voor ons geweldig nl. 21 graden en frisse wind. Jeroen is met de kinderen gaan zwemmen in de Golf van Mexico en de Straat van Florida. Jelske en Jeroen en ik hebben nog de trail van de spoorwegbrug die door midden is gedaan. Van daaruit hebben wij foto’s gemaakt van Ton die op de kinderen paste terwijl die aan het zwemmen waren.
Deze spoorbrug is tussen 1909 en 1912 aangelegd en was een belangrijk onderdeel in de spoorroute die Key West met het vasteland verbond. Toen de Labor Day Hurricane op 2 september 1935 een vernietigende uitwerking had op de route, is deze opgehouden te bestaan. De Bahia Honda spoorbrug is vervolgens omgebouwd tot een verkeersbrug, die van 1938 tot 1972 als dusdanig gebruikt is. Na de opening van de nieuwe brug, enkele meters zuidelijker, werd er een gat in de oude brug gemaakt om zeilboten erdoorheen te kunnen laten varen. Tegenwoordig heeft brug amper een functie. Het meeste oostelijke deel is geopend voor voetgangers en is onderdeel van het Bahia Honda State Park. Na deze trail en het zwemmen zijn de kinderen gedoucht in het park en zijn wij de souvenirshop ingelopen voor iets lekkers. Bleek dat zij op het punt stonden om dicht te gaan, waardoor de koffie gratis was, maar wij uiteindelijk een UV shirt voor Ton, een zwemtas voor mij, een schildpad beeldje voor Luuk, een flesje met haaientanden voor Stijn, een pillendoosje met spiegeltje voor Diede en een koelkast magneet met 5 paar slippers aan de waslijn voor Jeroen. Verder nog zoute pretzels voor die kids. Toen moe maar voldaan richting onze nieuwe overnachtingsplek zijnde RV Resort Boyd’s in Key West. Bij aankomst zijn de kids meteen gaan zwemmen onder toeziend oog van Jeroen en Rina. Het zwembadwater was hier lekker koud in tegenstelling tot voorgaande parken. Na een heerlijk duik in het water zijn wij gaan barbecueën die halverwege in het water viel doordat het begon te regenen. Geen nood alle kids met extra stoelen in de camper en dan ook eten. Uiteraard afsluiten met het roosteren van marshmallows want inmiddels was het weer droog. Daarna nog een verhaal van Ton bij het “kampvuur”. Toen de kids naar bed en wij met een drankje zittend aan het water dit verslag geschreven. Inmiddels is het weer 23:30 uur en gaan wij lekker naar bed en morgen gezond weer op voor een dagje Key West. Hopende op een rustige nacht maar afgelopen nacht was hier een ‘ Little Hurricane’ dus we zijn gewaarschuwd. De buurman kwam ook nog vertellen dat alle hanen die hier rondlopen om 04:00 uur in de bomen beginnen te kraaien. Och een gewaarschuwd mens telt voor 2.
27 Juli 2023 - 16:22
Ger En Edith:
Pffff. Niet het meest soepele land geloof ik (parkeren etc). Lijkt NL wel[e-1f92d]. Gelukkig iets minder warm? Maar wel heftig weer zo te zien! Veel plezier allemaal en blijf veilig!
27 Juli 2023 - 18:05
Diana :
mooi verhaal weer .
27 Juli 2023 - 22:14
Gertie En Jan:
Geweldig iedere keer jullie reisverslag, jammer dat Luuk vamdaag niet met de dolfijnen kon zwemmen, hopelijk gaat dit nog wel gebeuren.
Jels, hoop dat 't met jou ook weer beter gaat.
Wij kijken uit naar jullie dag 11
28 Juli 2023 - 13:55
Tante K:
Kei stoer Luuk, dat durf ik niet [e-1f648]…
en wat een wind… jeetje, hopelijk snel weer rustig daar, want het is een mooie plek.
veel plezier samen en blijf veilig! [e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️
03 Augustus 2023 - 16:49
Edith:
Ja, een soort witte Ibis.
In Afrika noemen we dit een schoorsteenveër.