Dag 11.
Door: Tulpjes
Blijf op de hoogte en volg Tulpjes
28 Juli 2023 | Verenigde Staten, Key West
Dag 11, donderdag 27 juli 2023.
Vannacht heerlijk geslapen aan de oever van de Straat van Florida. Met Jelske gaat het gelukkig een heel stuk beter, de antihistamine in combinatie met de crème heeft goed werk gedaan. Ze staat nog volop onder de bultjes maar die zijn allemaal mooi aan het indrogen en hierdoor gaat het met jeuk ook een heel stuk beter. Namens Jelske bedankt voor al jullie beterschap en sterkte wensen. Het is een mooie camping die Boyd’s RV Resort, dat mag ook wel want de prijzen hier zijn 180 $ per camper per nacht maar dan heb je ook wat. Op de hele Keys strip zijn de prijzen zo hoog. Het resort heeft een heerlijk koel zout water zwembad. We hebben hier 2 nachten geboekt omdat we in de loop van de ochtend naar het plaatsje Key West gaan. Je kan niet naar de Keys zijn gegaan en niet in Key West zijn geweest. Ze hebben hier op de camping een ontbijt Foodtruckin Cubaanse stijl. Dus vanmorgen hebben de kinderen eerst hun boterham met smeerworst en chocoladepasta gegeten want dat hebben zij het liefste. Toen zijn Jelske, Jeroen, Diede en ik naar de Foodtruck gelopen om een heerlijk ontbijtje te scoren. Het werd spiegeleieren, bacon, eggs, kaas, gebakken aardappelblokjes en chocolade pancakes. Dit alles vergezeld van iced coffee. De kinderen waren ondertussen in de weer met het tafelvoetbalspel. Ter plekke heerlijk genoten van een lekker ontbijt. Ton was volop bezig met het plaatsen van de foto’s bij ons verslag en voor hem hadden wij een heerlijk broodje met bacon en egg besteld. De vrouw van de foottruck plaatste Tons broodje in de warmhoudkast zodat wij dit, na ons ontbijt, mee konden nemen naar de camper. Diede stal weer de harten van alle mensen die kwamen ontbijten en zeiden ‘ oooo how old is she, she looks so sweet and beautifull’. Jelske had Diede’s haren helemaal ingevlochten en zij had een jumpsuit aan met korte pijpjes. Misschien hebben jullie het gezien op de foto’s of heb ik het al verteld maar anders dan nu toch, Diede haar rechteroog is ontstoken. We weten niet of zij kou op haar oog heeft door b.v. de airco of dat zij gestoken is door iets. Gisteren heeft Jelske hier op de camping oogdruppels kunnen kopen en hopelijk gaat het snel iets beter. Na het ontbijt zijn de kids eerst nog gaan zwemmen en ondertussen heeft Jelske een taxibusje besteld om ons om 12:00 uur naar Key West te brengen. Gezien de temperatuur hier niet het beste tijdstip van de dag maar het is niet anders. De taxibus komt keurig op tijd. De oudere chauffeur zegt heel vriendelijk; “Put the childen on the last bench, grandma and grandpa with mama the other bench and pap on the frontseat. I drive very carefull with this special cargo’. Het is een hele vriendelijke man die honderduit vraagt en vertelt. Hij zei gedurende de rit van 15 minuten dat hij voor de kinderen half geld vraagt maar dat hij niet wist of andere chauffeurs dit op de terugweg ook zouden doen maar hij wel. We werden afgezet in het centrum van Key West en van daaruit zijn wij een groot deel van deze mooie oude wijk rondgelopen. Schitterende oude huizen en gebouwen die heel erg aan Cuba doen denken. Overal zijn café/bars voor cocktails. Verder zijn er heel veel kledingwinkels, juweliers, restaurants en snuisterijenwinkels. Ideaal voor volwassenen maar met kinderen in deze bloedhitte op het heetst van de dag is dit niet echt geschikt. We zagen aan de kade ook nog een heel groot cruiseship liggen genaamd Virgin. Dit schip is van een Italiaanse rederij en is sinds 2022 in de vaart genomen. Het heeft nl. door Corona meer tijd nodig gehad. De kinderen werden verwend door Jeroen zo kreeg Diede een armbandje, voor Luuk een nieuwe zonnehoed omdat hij zijn pet kwijt was geraakt en voor Stijn ook een armbandje. Jeroen had ook nog speciale kruiden voor de BBQ gekocht. Ik had een mooie glazen mondgeblazen beeld gezien met daarin van een andere kleur glas een kwal. Ik was echter bang dat dit de reis toch niet zou overleven dus heb besloten om het niet te kopen. In het stadje heb ik nog een plaquette gezien met de naam ‘Mel Fischer en 1622 Fleet Shipwreck Memorial’ . Deze plaquette is daar geplaatst om verloren zielen te herdenken die aan boord van de galjoenen Nuestrat Señora de Atocha, Santa Margarita en de andere schepen van de vloot uit 1622 die hun laatste rustplaats vonden op de oceaanbodem bij Key West, Florida te midden van een verwoestende orkaan op 6 september 1622 en om het doorzettingsvermogen en de toewijding van Mel Fischer en zijn team van ontdekkingsreizigers te vieren in hun zoektocht om de mensheid te motiveren bij het zoeken naar en ontdekken van deze rijke geschiedenis. Ze slaagden erin deze twee verloren galjoenen te lokaliseren en hun schatten terug te geven aan de musea van de wereld.
Veel groter dan de delen van deze ingestorte en verspreide scheepswrakken zijn de erfenis van een verdwenen cultuur, samenleving en imperium en de sage van de ambitieuze geesten van degenenen die deelnamen aan de expeditie om deze galjoenen te lokaliseren. Ze delen met ons alle vreugde van avontuur, romantiek, geschiedenis en kennis. Vandaag is de dag! - Mel Visser 1922-1998.
Toen zijn wij naar het beeld gelopen dat het uiterste puntje van Amerika aangeeft. Op die plek stond er een drukke rij mensen die uiteraard allemaal met het beeld op de foto wilden, net zoals wij. Op dat punt ben je nl. maar 90 Miles verwijderd van Cuba, weliswaar over zee maar toch. Inmiddels hadden wij het allemaal ontzettend heet en ook de kinderen waren er allang klaar mee en wilden gaan zwemmen. Je kon echter daar nergens de zee in om te zwemmen. We besloten daarom om de taxi te bellen zodat die ons weer terug kon brengen naar de camping. Zo gezegd zo gedaan. Tijdens het wachten hebben we nog snel een frozen cone gekocht. Dat is een beker met crushed ijs en limonadesiroop naar smaak. In een plekje in de schaduw konden we voordat de taxi ons kwam halen deze nog opeten. Behalve Diede want die liet de beker vallen en wilde het daarna van de grond weer terug in de beker doen en opeten. Op sommige plekken kan je van de grond eten maar hier niet. Het toeval wilde dat dezelfde vriendelijke man als op de heenweg ons nu ook weer op kwam halen. Wij stapten in de auto. De man vroeg naar onze ervaringen in Key West. Verder vertelde hij over de belachelijke situatie die momenteel gaande was in Florida dat iedereen een wapen mag hebben en dat niemand geestelijk gecheckt hoeft te worden met als gevolg dat er idioten rondlopen die in het wilde weg gaan lopen schieten als zij hun zin niet krijgen of als ze een nieuw record neer wilde zetten met het aantal gewonden en doden. De man was echt serieus boos over deze belachelijke wapenwet. Rond 16:00 uur waren wij weer terug op de camping. In de camper ons snel omgekleed en als de wiedeweerga in het koele zwembadwater gesprongen. Heerlijk wat een verkoeling na een snikheet uitstapje in Key West. Na het zwemmen zijn Jelske en Jeroen om 18:00 uur met de taxi weer teruggegaan naar Key West om daar samen de zon in de zee te zien zakken, lekker uit eten te gaan zodat zij ook even tijd voor hun beiden konden hebben. Ton en ik pasten op de kids. Na het avondeten bestaande uit eieren, pancakes met honing, yoghurt met honing, druiven en chips en een diverse keren het spel ‘ schipper mag ik overvaren’ lagen de kids om 20:30 uur fris gedoucht in bed.Ton paste op Luuk en Diede bij hen in de camper. Ik paste op Stijn in onze camper. Nu tijdens het typen van het verslag zit ik aan de Icecoffee en Key Lime Pie, de specialiteit van de Keys. Echt verrukkelijk fris. Dan nog iets wat ik steeds vergeet, overal in de Keys lopen kippen en hanen over straat. Dit zijn wilde kippen en hanen. Zij mogen hier overal vrij rondlopen en niemand legt ze een strobreed in de weg. Het verhaal gaat dat zij de nazaten zijn van het pluimvee dat in vroeger tijden werd gebruikt voor de hanengevechten. Dus ook alle campings waar wij tot nu toe hebben overnacht lopen zij vrij rond.
28 Juli 2023 - 10:23
Ger En Edith:
…[e-1f413][e-1f414][e-1f413][e-1f413]…..en maken jullie vroeg in de ochtend wakker?
mooi verslag is het weer, heerlijk om te lezen!