Dag 12. - Reisverslag uit Florida City, Verenigde Staten van Tulpjes - WaarBenJij.nu Dag 12. - Reisverslag uit Florida City, Verenigde Staten van Tulpjes - WaarBenJij.nu

Dag 12.

Door: Tulpjes

Blijf op de hoogte en volg Tulpjes

29 Juli 2023 | Verenigde Staten, Florida City

Dag 12 , vrijdag 28 juli 2023.

Zoals de afgelopen dagen elke ochtend werd ik ook vandaag rond 04:00 wakker door het kraaien van alle hanen die er rondlopen maar alles went en dus ook weer in slaap gevallen. Om 07:00 uur liep de wekker af, ik snel naar de douche terwijl de rest nog lag te slapen. Bij terugkomst waren Ton en Stijn ook wakker. In de andere camper was het nog stil. Jelske en Jeroen waren gisteravond dus naar Key West gegaan en hadden genoten. Lekker bij het Rock Café naar muziek geluisterd en ondertussen heerlijk gegeten. Daarna hebben zij op het grote plein, waar ook het cruiseschip Virgin aangemeerd lag, met velen naar de zonsondergang gekeken. Heerlijk toch.

Stijn zei dat hij honger had en zoals elke morgen zijn brood met smeerworst en daarna met chocoladepasta gesmeerd met als afsluiting een appel in stukjes. Snel werd ook Diede wakker en die kwam ook haar ontbijtje eten. Luuk hoefde niets want hij had vanmorgen nog geen honger. Voor Ton nog een dubbele boterham met abrikozen marmelade en voor mezelf een boterham met tomaat. Jelske at alleen een appel en Jeroen een boterham met kaas. Daarna weer alle spullen ingeladen en de slangen en snoer losgekoppeld zodat wij konden vertrekken. We gingen vol goede moed naar Grassy Key om daar voor de 2e keer te proberen of er met de dolfijnen gezwommen kon worden. Vannacht had het bij Key West kei hard geregend maar nu was het heel mooi weer. Tijdens het rijden, over dezelfde lange weg terug, bleef het in eerste instantie nog steeds mooi weer. Het is een schitterende weg met lintbebouwing. In alle plaatsjes die je tegen komt zijn de huizen, winkel en gebouwen in de kleuren roze, geel, lichtblauw en licht oranje. Zo’n plaatsje bestaat voornamelijk uit winkels, restaurants, resorts, bedrijven en ook nog wat gewone huizen. Over de hele weg is ook heel veel politie te zien die , volgens mij, volop snelheidscontroles houden. We reden weer over de diverse bruggen die de eilanden met elkaar verbinden. De lucht werd echter steeds donkerder en in de verte was te zien dat het daar al regende. Op enig moment reden wij over een brug toen het kei hard begon te regenen en te waaien. Dan vangt zo’n camper best veel wind. We waren nog wel een minuut of 20 verwijderd van de dolfijnen dus we waren blij dat het nu viel en niet op het moment dat wij daar waren. Na die fikse regenbui werd het ook snel weer mooi weer en broeierig warm. Rond 11:00 uur kwamen wij aan bij de dolfijnen. Jelske heeft ons aangemeld en het zwemen met dolfijnen ging door. Helaas was echter het Spraypark, een speeltuin waar de kinderen met water konden spelen en die ook bij het bedrijf hoort, gesloten zodat Stijn en Diede zich langs de kant van het water rustig moesten houden totdat Luuk, Jelske en Ton aan de beurt waren om met de dolfijnen te zwemmen. Terwijl wij met z’n allen in de brandende hitte zaten te wachten en hun al klaar stonden om als groep 3 in het water te gaan klonk er een keiharde sirene.

Niet wetende wat er aan de hand was stond iedereen elkaar aan te kijken. Meteen op dat moment werd er door de diverse medewerkers gezegd dat dit het bliksemalarm was. Ja dus??? Blijkt dat op dat moment niemand meer het water in mocht gaan, sterker nog dat iedereen die buiten zat ook meteen naar binnen moest gaan het gebouw in. Niemand mocht buiten blijven staan. Er waren ondertussen wel een man of 50 die klaar stonden om te gaan zwemmen met dolfijnen, of om de dolfijnen te voeren, of te kijken naar wat voor show de medewerkers met de dolfijnen opvoerde. Alles dus terug het gebouw waar het wel heerlijk koel was door airco. Terwijl iedereen binnen was en in afwachting hoe de bui zich verder zou ontwikkelen klonk er een giga knal met een ontzettende hard donderklap. Iedereen schrok zich wezenloos, zelfs de medewerkers schokken zichtbaar. Na deze giga knal werd het onweer steeds heviger en de regen kwam met bakken uit de hemel. Zou er vandaag überhaupt nog gezwommen kunnen worden?? In afwachting konden we een presentatie over de dolfijnen volgen op de eerste verdieping van het gebouw. Rina is met Luuk en Stijn naar boven gegaan om het verhaal te volgen. Het was echt kei interessant. We kregen korte filmpjes te zien over hoe dolfijnen bij hen terecht komen, hoe zij de dieren verzorgen, hoe zwangere dolfijnen bevallen en over hoe een baby dolfijn eruit ziet. Ik heb diverse foto’s gemaakt van de foto’s van de presentatie zodat ik deze bij het verhaal kan plaatsen. Zo is er een foto hoe een embryo in de buik van de dolfijn zit. Een babydolfijn komt als eerst met zijn staartvin uit de baarmoeder. Dit is omdat een dolfijn via zijn spuitgat ademhaalt en zolang hij met zijn kop in de baarmoeder zit is dat geen probleem. Op het moment dat de kop van de babydolfijn buiten de baarmoeder is moet het jong zo snel mogelijk naar boven om adem te halen. Op het moment dat de babydolfijn geboren is dan zijn z’n rugvin en ook de flippers nog helemaal krom. Dat komt omdat hij maar heel weinig ruimte heeft in de baarmoeder. Ook heeft de babydolfijn meerdere ringen om zijn lijf. Dit zijn tekeningen in zijn huid en ook dat heeft te maken met heel weinig ruimte in de baarmoeder. Deze ringen zijn na een aantal weken tot maanden helemaal verdwenen. Ook de kromming van de vinnen zijn in die tijd weer helemaal normaal recht. De dolfijnen die bij hen terecht gekomen zijn dolfijnen die verloren zijn geraakt tijdens een orkaan of die op andere wijze gewond of verdwaalt zijn geraakt. Dit alles wordt geregeld vanuit de regering. Je kan als opvangcentrum je aanmelden voor een nieuwe dolfijn maar de regering bepaald welke dolfijn waar geplaatst gaat worden. Na deze presentatie kwam Jelske naar boven en vertelde dat er tot nader te bepalen tijdstip niet gezwommen werd. Dat je weer een andere afspraak kon maken maar dat dit sowieso niet vandaag was. Aangezien wij vandaag de Keys verlaten hebben wij de afspraak gecanceld en krijgen wij ons geld terug. Dit kan wel 10 tot 14 dagen duren. Luuk was natuurlijk erg teleurgesteld maar met de belofte dat wij het dan, na ons bezoek aan de Everglades , in ieder geval aan de andere kant van Florida gaan proberen was hij gerustgesteld. Inmiddels was het 13:00 uur en zijn wij voor een heerlijke lunch naar hetzelfde café/bar gegaan als afgelopen week. Dit is echt The Best Place Ever. Wij vonden toen namelijk het gerecht ‘tonijn nachos’ zo ontzettend lekker dat wij dit graag nog een keer wilde eten. Dit samen met een heerlijke cocktail voor Jelske en mij maakte de maaltijd helemaal af. Als afsluiting nog een keer een Key Lemon Pie. De echte kan je alleen op de Key's eten. Toen kon onze reis naar de volgende bestemming worden ingezet. Het was nog ruim twee uur rijden naar Southern Comfort RV Resort in Florida City. Dat is aan de rand van de Everglades. Het was echter super druk op de weg en zodoende kwamen wij rond 17:00 uur aan op deze nieuwe plek. Het had hier ook echt gegoten want het begin van de camping stond helemaal blank. Jeroen is meteen gaan zwemmen met de kinderen, Jelske en ik zijn de was gaan doen. Ton heeft de camper aangesloten op alle voorzieningen. Daarna zijn Jelske en ik ook gaan zwemmen. Het was heerlijk koel zwemwater en in tegenstelling tot de afgelopen dagen was het weer chloorwater, tot nu toe hadden wij overal zout water in het zwembad. Na heerlijk uur spelen en badderen met de kids moesten ook nog iets gegeten worden. We besloten tot pizza maar aangezien Jelske al meteen weer volop geprikt werd toen zij bij aankomst uit de camper stapte werd dit een binnen maaltijd. Ook met 7 man in een camper en dozen pizza, lukt dit. Na het eten nog een spelletje Rummykub met de jongens en toen gingen de kinderen naar bed. Rina zat ondertussen het verslag te schrijven. In de tiki-bar op het campeerterrein was er vanavond een karaoke avond, dus Rina, Ton en Jeroen gingen nog een drankje pakken (cocktails en bier) en genieten van de ter oren gebrachten liedjes ( Amerikaan style). Zo kwam er een muzikaal eind aan weer een mooie dag. Morgen weer gezond op.

• 29 Juli 2023 - 14:12

Diana :

Echte avontuurtjes

Echt genieten dus met alles wat bij zo'n reis hoort van zon naar hevige onweer

Diana

• 29 Juli 2023 - 18:52

Ger En Edith. :

Jeetje. Zo’n bliksemalarm. Nóóit van gehoord! (Dat onweer doet denken aan Ngepi:))

ja, gezien het moeras wordt het weer flink insmeren met Deet. Sterkte Jelske!

• 30 Juli 2023 - 09:30

Guus:

Jullie maken wat mee zeg!

Leuk dat jullie (Rina?) daar zo uitgebreid verslag van doen!

Verslag uit: Verenigde Staten, Florida City

Florida 2023

Ton, Rina, Jeroen, Jelske, Luuk, Stijn en Diede gaan 17.07.2023 een camperrondreis maken door Florida. We gaan met 2 campers ( Cruise America R.V. 7.6 M) in 29 dagen de hele staat doorkruisen. Met als hoogtepunten Disney, Kennedy Space Center en natuurlijk de Everglades. Op deze website kun je onze reis volgen, met leuke verhalen en de mooiste foto’s!

Reis van dag tot dag

Dag 1. Orlando ma 17 jul. 2023
Aankomst in Orlando en daarna inchecken in Comfort Suites Orlando Airport.

Dag 2. Orlando di 18 jul. 2023
Camper ophalen
1e dag Disney ( inchecken in Disney Fort Wildernis resort )

Dag 3. Orlando wo 19 jul. 2023
2e dag Disney ( Magic Kingdom )

Dag 4. Orlando do 20 jul. 2023
3e dag Disney ( Hollywood Studio’s )

Dag 5. Orlando - Cape Canaveral vr 21 jul. 2023

Afstand: 90 km | Reistijd: ongeveer 1 uur

Cape Canaveral is voornamelijk bekend vanwege de ligging bij het Kennedy Space Center, een van de grootste ruimtevaartcomplexen ter wereld. Vanaf Cape Canaveral Air Force Station worden sinds 1957 raketten gelanceerd. Op het Kennedy Space Center kun je met een gratis bustour meerijden over het complex en de lanceerplatforms van dichtbij bekijken.

Dag 6. Cape Canaveral - west Palm Beach za 22 jul. 2023
We kunnen deze dag eventueel nogmaals naar Cape Canaveral, mochten de kinderen de dag ervoor te moe worden en we eerder naar de camper gaan.

Afstand: 234 km | Reistijd: ongeveer 2 uur

We gaan inchecken in een camping op Juno Beach vlakbij het strand.

Dag 7. Miami zo 23 jul. 2023

Afstand: 110 km | Reistijd: ongeveer 1 uur

Zwemmen, snorkelen en duiken

Dag 10. Key Largo - Key West wo 26 jul. 2023

Afstand: 160 km | Reistijd: ongeveer 2 uur

Key West is een ultieme strandbestemming. Het eiland biedt prachtige duiklocaties, musea en goede restaurants. Een veel gefotografeerde plek is de grote betonnen boei die het zuidelijkste punt van de VS markeert. Key West ligt vlak bij Cuba, waardoor er veel Cubaanse invloeden zijn. De beste stranden van Key West vind je ten zuiden van Fort Zachary Taylor Historic State Park, waar je kunt genieten van een snorkelavontuur tussen tropische vissen en koraal.

Dag 11. Key West do 27 jul. 2023

Voor prachtige, pastelkleurige huizen en overdekte veranda's moet je naar Old Town. Deze huizen in Key West dateren uit het einde van de negentiende eeuw. In de centrale Duval Street vind je veel restaurants, bars en cafés. Key West is ook de locatie van Fort Zachary Taylor Historic State Park, dat bekendstaat om zijn militaire geschiedenis. Er zijn dagelijks rondleidingen.

Dag 12. Key West vr 28 jul. 2023

Omringd door open zee, op 113 kilometer afstand van Key West, ligt het afgelegen Dry Tortugas National Park. Het park bestaat uit zeven kleine eilandjes, die alleen per boot of vliegtuigje bereikbaar zijn. Je kunt er een negentiende-eeuws fort bekijken en snorkelen tussen vissen en koraal. Vanaf Key West vertrekken vliegtuigjes en boten. Bovendien kun je bij een commerciële aanbieder snorkel-, duik- en visexcursies in en rond het park boeken.

Dag 13. Key West - Everglades National Park za 29 jul. 2023

Afstand: 220 km / 130 mijl || Reistijd: ongeveer 3 uur

Zuidwest-Florida bestaat voor een groot deel uit de beroemde Everglades. In deze subtropische wildernis leven meer dan 350 soorten vogels, 300 soorten vissen en 50 soorten reptielen. Je kunt Everglades National park op verschillende manieren verkennen, bijvoorbeeld per airboat (moerasboot), fiets, kano of tram. Bij de vijf bezoekerscentra vind je meer informatie en kun je films en tentoonstellingen bekijken.

Dag 14. Everglades National Park zo 30 jul. 2023

In Everglades National Park zijn ook wandelroutes. De Anhinga Trail is 800 meter en is een van de beste locaties om te turen naar wilde dieren, vooral in de winter en lente. De kans is groot dat je vogels, vissen, schildpadden en alligators ziet. Een andere aanrader is de Mahogany Hammock Trail, een pad dat je over een groot eiland voert vol hardhoutbomen midden in het moeras.

Dag 15. Everglades National Park - Marco Island ma 31 jul. 2023

Afstand: 190 km / 120 mijl || Reistijd: ongeveer 2½ uur

Marco Island is een middelgrote stad op het gelijknamige Marco Island, het grootste bewoonde eiland van de Ten Thousand Islands in het zuidwesten van Florida. Op Marco Island vind je circa tien kilometer aan witte zandstranden, natuurreservaten en beschermde moerassen. Met meer dan 160 kilometer aan waterwegen en de omringende zee is het een paradijs voor watersporters. Een populaire activiteit is het verzamelen van schelpen.

Dag 16. Marco Island - Fort Myers Beach di 1 aug. 2023

Afstand: 80 km / 50 mijl || Reistijd: ongeveer 1 uur

In het historische centrum van Fort Myers proef je nog goed de Spaanse koloniale sfeer. Het is ook een stad van uitvinders: de vakantieverblijven van Thomas Edison en Henry Ford zijn tegenwoordig omgetoverd tot musea. Fort Myers Beach, dat direct ten zuiden van Fort Myers ligt, is populair vanwege zijn witte zandstranden en nachtleven. In de nabije omgeving liggen enkele mooie eilanden, zoals Sanibel Island en Captiva Island, die bekendstaan om de vele (zeldzame) schelpen die er aanspoelen.

Update 9-11-22: Orkaan Ian heeft september jl. veel schade aangericht in Fort Myers Beach. De wederopbouw neemt maanden in beslag.

Dag 17. Fort Myers Beach - Sanibel Island wo 2 aug. 2023

Afstand: 30 km / 20 mijl || Reistijd: ongeveer 1 uur

Sanibel Island is beroemd door haar mooie natuur, die onder andere goed behouden wordt in het J.N.Ding Darling National Wildlife Refuge. Daarnaast komen er op Sanibel Island elk jaar toeristen van over de hele wereld naar de witte stranden, die bezaaid liggen met schelpen. Wie geluk heeft vindt hier zelfs een aangespoelde haaientand. De gebukte houding van de vele schelpzoekers wordt door de inwoners van de schelpenstad zelf aangeduid als de Sanibel Stoop. Het eiland heeft veel fietspaden, dus trek er lekker op uit met een huurfiets!

Update 9-11-22: Orkaan Ian heeft september jl. veel schade aangericht op Sanibel Island. De wederopbouw neemt maanden in beslag.

Dag 18. Sanibel Island do 3 aug. 2023

Het Sanibel Lighthouse is een dertig meter hoge vuurtoren en sinds 1884 een baken van licht. Omdat de vuurtoren nog altijd in gebruik is, is hij niet opengesteld voor publiek. Desondanks is het leuk om er naartoe te gaan, want de vuurtoren staat op een mooie plek: het meest oostelijke puntje van Sanibel Island. Op het omringende (erg populaire!) strand kun je goed schelpen zoeken.

Dag 19. Sanibel Island - Sarasota vr 4 aug. 2023

Afstand: 170 km / 110 mijl || Reistijd: ongeveer 2 uur

Sarasota is een kleine stad aan de kust van Zuidwest-Florida. Sarasota Bay en enkele eilandjes in de Golf van Mexico maken eveneens deel uit van het grondgebied. Sarasota wordt ook wel beschouwd als het culturele centrum van Centraal-Florida. Je vindt er een grote diversiteit aan kunst, cultuur, goede restaurants en winkelmogelijkheden. Een van de grootste staatsparken van Florida ligt bovendien niet ver van de stad verwijderd: Myakka River State Park. Een aanrader is een tocht met een airboat door het uitgestrekte gebied met wetlands, prairies en (hammock)bossen.

Dag 20. Sarasota - Tampa za 5 aug. 2023

Afstand: 100 km / 60 mijl || Reistijd: ongeveer 1 uur

Pretpark- en dierenliefhebbers zijn in Tampa aan het goede adres. Florida Aquarium en Busch Garden zullen hoog op je lijstje staan. Ga voor zeekoeien naar Manatee Viewing Center, grote katachtigen bekijk je in Big Cat Rescue. Ooit was het opvallende Henry B. Plant Museum een hotel voor rijke treinreizigers, nu is het een origineel museum. Wandelen en fietsen doe je in Lettuce Lake State Park en op Bay Shore Boulevard.

Dag 21. Tampa zo 6 aug. 2023

Tampa's directe omgeving is heel waterrijk. De stad wordt omgeven door baaien en ligt aan de monding van de Hillsborough-rivier. Langs de waterkant vind je een promenade: de levendige Bay Shore Boulevard van maar liefst 7,2 kilometer lang. Fietsers en wandelaars genieten er van de prachtige uitzichten op het water en de stad.

Dag 22. Tampa - Cedar Key ma 7 aug. 2023

Afstand: 220 km / 140 mijl || Reistijd: ongeveer 2½ uur

Het kleine stadje Cedar Key ligt op Way Key, het grootste eiland van de Cedar Keys. Ben je een liefhebber van natuur, bewonder dan Cedar Key National Wildlife Refuge. Dit grote natuurreservaat met kleine eilandjes kun je verkennen per boot of kajak. Dieren en planten bestuderen doe je in het moerasland van Cedar Key Scrub State Reserve. Meer over de brede historie van dit gebied en de indianen ontdek je in Cedar Key Museum State Park of in Cedar Key Historical Museum.

Dag 23. Cedar Key di 8 aug. 2023

Je hebt alle tijd om Cedar Key te ontdekken. Voor meer inspiratie kun je natuurlijk op de pagina over Cedar Key kijken.

Dag 24. Cedar Key - Crystal River wo 9 aug. 2023

Afstand: 90 km / 60 mijl || Reistijd: ongeveer 1 uur

De plaats Crystal River ligt aan de westkust van Florida. Hier vind je de mooiste stranden van deze staat, volgens sommigen zelfs de mooiste stranden van heel Amerika! Crystal River ligt aan de gelijknamige rivier. In de beschutte wateren komen tussen november en maart regelmatig zeekoeien voor. Deze speelgrage en vriendelijke dieren zoeken dan het warmere water op. Crystal River is een van de weinige plaatsen waar je met zeekoeien ('manatees') kunt zwemmen.

Dag 25. Crystal River - Saint Augustine do 10 aug. 2023

Afstand: 210 km / 130 mijl || Reistijd: ongeveer 3 uur

Geschiedenisliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Saint Augustine. De plaats werd in 1565 door de Spanjaarden gesticht en is daarmee de oudste, continu bewoonde Europese nederzetting in de Verenigde Staten. Zwerf door de geplaveide straten met eeuwenoude gebouwen en monumenten en bezoek een van de talloze musea. Het 144 blokken tellende Historic District is één groot openluchtmuseum. Hier herleven oude tijden met paardenkoetsen en gekostumeerde gidsen.

Dag 26. Saint Augustine vr 11 aug. 2023

Leuke attracties zijn het Colonial Quarter, waar het oude Saint Augustine nagebouwd is; het Spanish Hospital, dat de achttiende-eeuwse medische praktijk laat zien en het prachtige Flagler College. Meer geïnteresseerd in militaire geschiedenis? Dan mag je het fort Castillo de San Marcos niet overslaan. Er zijn ranger-programma’s, (wapen) demonstraties en in het weekend worden vaak kanonschoten afgevuurd. St. Augustine staat verder bekend om de goede restaurants, cafés en zandstranden van St. Augustine Beach.

Dag 27. Saint Augustine - Daytona Beach za 12 aug. 2023

Afstand: 100 km / 60 mijl || Reistijd: ongeveer 1 uur

Daytona Beach, ook wel ‘World Center of Racing’ genoemd, staat in het teken van de racesport. Tot de aanleg van Daytona International Speedway vonden de autoraces plaats op de stranden. De Daytona 500 is de meest prestigieuze race van NASCAR en is de grande finale van de Speedweeks (januari-februari). Als er geen races zijn kun je deelnemen aan tours over het circuit. Andere bezienswaardigheden zijn Daytona Beach Boardwalk, met eettentjes, winkels, kermisattracties en een historische pier.

Dag 28. Daytona Beach zo 13 aug. 2023

Je hebt alle tijd om Daytona Beach te ontdekken. Voor meer inspiratie kun je natuurlijk op de pagina over Daytona Beach kijken.

Dag 29. Daytona Beach - Orlando ma 14 aug. 2023

Afstand: 90 km / 60 mijl || Reistijd: ongeveer 1 uur

De omgeving van Orlando is rijk aan water. Voor een (mid)dag ontspanning ga je, net als de locals, naar Kelly Park. Hier vormen natuurlijke bronnen vormen een heldere waterstroom. Huur buiten het park een opblaasband en dobber ontspannen de rivier af ('tuben'). Liever wat meer avontuur? Ga dan kajakken in het Wekiwa Springs State Park.

We reizen terug naar huis.

Dag 30. Thuiskomst

Door het tijdsverschil komen we vandaag weer thuis.