Dag 13.
Door: Tulpjes
Blijf op de hoogte en volg Tulpjes
01 Augustus 2023 | Verenigde Staten, Royal Palm Hammock
Dag 13, zaterdag 29 juli 2023.
Vandaag weer om 07:00 uur opgestaan want we gaan naar Royal Palm in National Park de Everglades. Voordat iedereen gedoucht, gegeten en de auto’s klaar waren was het inmiddels 09:15 uur weg. Het was inmiddels weer schitterend mooi weer en aan de heftige regenval van gisteren herinnerde nog alleen de hele grote plassen links en rechts. Omdat wij nu naar een camping gaan met alleen een electriciteitsaansluiting en verder helemaal niets, willen we vanavond, als het weer en de insecten het toelaten, weer een keer barbecueën. Tevens is ons brood en melk nagenoeg op dus we gaan nog een keer de supermarkt in met de kids. Deze keer werd het weer een Walmart. Altijd een feestje voor de kinderen!! We vervolgden daarna onze rit richting de Everglades, naar Royal Palm om daar onze eerste stappen te zetten in het National Park de Everglades. We deden eerste een korte trail van een uurtje om te gaan wennen aan de omgeving, Slough (Slew) zoals dit heet omdat het water heel langzaam stroomt en het niet een moeras is zoals meeste mensen denken. Het was een mooie route over houten vlonders die goed begaanbaar was met de buggy en de jongens die alle kanten in stuiterden. Halverwege de route ziet Jelske ineens iets bewegen in het water tussen de waterlelies. De rest ziet niet wat ze bedoelt maar uiteindelijk met de verrekijkers erbij zien de anderen het ook en het blijkt een redbellie turtle te zijn. We hebben onze eerste echte wildlife gezien. Als iedereen weer wat gedronken heeft en beetje bij gekomen is van de warmte stuiten we op een groepje medewandelaars die iets ontdekt hebben in het riet…… Het blijkt een alligator te zijn van ongeveer 1,5 meter lang. Dit vinden de kinderen natuurlijk machtig mooi maar vinden het ook lastig zachtjes te praten. Na een minuut of 10 bewonderd te zijn vindt de alligator het wel prima en gaat weer lekker de koelte van het heldere water opzoeken! Wij lopen daarna rustig terug naar de parkeerplaats, waar we zien dat er nog een andere korte trail is in de beschutting van de bomen. Ook deze is begaanbaar met de buggy dus die plakken we er nog eventjes achteraan. Stijn begint vol goede moed als eerste en rent het halve bos al door voordat de rest goed en wel begonnen is. Jelske gaat snel achter hem aan want wat als er in deze bebossing toch ook nog iets van alligators of krokodillen zitten, moet je niet aan denken. Voor dat Jelske Stijn bereikt heeft kan ze niet meer verder, er ligt namelijk een slang midden op het pad (navraag bij onze eigen slangen expert Mark weten we nu dat het een gele rattenslang betrof) met de buggy kan ze er niet omheen dus ze wil wachten op de andere om de buggy op te tillen en hun tocht te vervolgen. Maar voordat Luuk, Jeroen, Rina en Ton bij Jelske en Diede aangekomen zijn heeft de slang al het hazenpad gekozen en heeft zich lekker weer verschanst in het bos. Rina ziet nog een hele grote sprinkhaan (alla Afrika) op een tak lopen en heeft deze gefilmd. En zo komt ook deze trail aan zijn einde.
Na verfrissende ijsjes gaan we verder naar het volgende park, Shark Valley, een rit van ruim een uur. We willen daar een trail gaan doen d.m.v. een treintje, de vertrektijden hadden we alleen verkeerd opgeslagen dus als we daar aankomen moeten we een uur wachten voordat het treintje vertrekt. Met verkoelde drankjes, ijsjes en chips uit de camper komen we dat uur goed door. Het enige nadeel was dat er geen normale toiletten waren alleen een soort van dixie toiletten. Dat is echt zo smerig want je zag de kakkerlakken lopen die wel 10 cm groot waren. Je bent op dat moment meteen genezen en je houdt je plas wel op. Toen het uur om was kwam Ricky, een grote man met paardenstaart, die vertelde dat hij de komende 2 uur onze gids was en dat zijn collega Kelly, een superslanke dame, de tram zou besturen en zou proberen om ons de alligators te laten zien.
We stonden met 33 man te wachten om in te stappen. Ricky vroeg of er groepen waren van meer dan 6 personen. Ton stak zijn hand en zei dat wij met zevenen waren. Wij mochten daarom als eerste instappen op de eerste twee rijen van de 2e tram. Daarna vertrokken we over de geasfalteerde weg door de wedlands. We zagen onderweg diverse grote vogels waaronder de grote zilverreiger, de witte Ibis, 2 zwarte gieren, de Amerikaanse zeearend. Kelly deed erg haar best maar de alligators zagen we niet. We stopten bij de uitkijktoren waar we naar boven liepen en over het heel groot gedeelte van de wedlands konden uitkijken. Ricky liep ook mee naar boven. Toen hij hoorde dat wij uit Nederland kwamen vertelde hij dat zijn ex ook uit Nederland kwam en dat hij vaker in Nederland was geweest. Hij vertelde dat hij vond dat er zoveel restaurants in Nederland waren en dat hij heel graag vis at in Rotterdam en Amsterdam. Bij de uitkijktoren kon je gebruik maken van het toilet en daar waren gelukkig normale toiletten. Na de pauze van 25 minuten zijn we weer teruggereden via de andere kant. Halverwege zag Kelly een alligator in het water liggen. Hij lag met zijn kop boven water. Iedereen blij dat we toch een alligator gezien hadden. Ik vond wel dat de alligator die wij eerder vandaag in Royal Palm gezien hadden veel beter voor iedereen te zien en ook te fotograferen was. Ricky vertelde dat je in de wedlands ook kunt hiken of biken. Hij vertelde dat er in 1996 vader, moeder en zoon van 7 jaar en 2 kleinere kindjes afkomstig uit Brazilië aan het biken waren in dezelfde wedlands. In een bocht ging de jongen onderuit en viel in het water en je gelooft het niet maar hij viel bovenop een alligator. De alligator schrok en greep de jongen vast. Vader zag het gebeuren en rende naar de alligator en sloeg de alligator op zijn kop maar die liet de jongen niet los. Moeder kwam aangerend, springt in het water en daarvan schrok de alligator waardoor hij zijn bek open deed. De moeder pakte de alligator bij zijn tong waardoor hij niets meer kon doen. UiteIndelijk koos de alligator het hazenpad en zwom zonder het kind terug de wedlands in. Moeder heeft het kind opgepakt en klom uit het water. Ook vader kon uit het water komen. Iedereen leek er goed van af gekomen te zijn tot het moment dat de ouders zagen dat het kind bloedde uit zijn zij. Hierop hebben de ouders de hoofdranger gebeld en die heeft meteen het ziekenhuis gebeld. De ambulance helicopter werd gestuurd vanuit Miami. Vervolgens werden de moeder en de zoon meegenomen naar het ziekenhuis. De zoon bleek een gebroken rib te hebben en klaplong. Moeder bleek een grote wond aan haar arm te hebben veroorzaakt door de scherpe tanden van de alligator. Vermoedelijk heeft zij haar arm open gehaald toen zij de tong vast pakte. Een beet van een alligator is sowieso heel erg ongezond vanwege de vele bacteriën. Moeder heeft dan ook veel antibiotica gekregen om erger te voorkomen. In totaal hebben beiden 1 week in het ziekenhuis gelegen. De organisatie van de wedlands was bang aangeklaagd te worden en heeft het gezin 2 weken Disney World aangeboden. Volgens Ricky is deze jongen inmiddels rond de 30 jaar en is hij verhuisd vanuit Brazilië naar Georgia in Amerika. Hij komt gemiddeld elke 2 jaar naar de wedlands en doet dan de tour met het treintje. Hij laat dan vol trots zijn litteken aan de andere toeristen zien. En met dit bijzondere verhaal waren we aan het einde van de tour. Wij hebben afscheid genomen van Ricky en Kelly en liepen terug naar de camper. Toen zijn wij naar onze volgende stek gereden t.w. Mid Way, een staatscamping midden in het staatspark Big Cypress National Preserve. Daar kwamen wij na een half uur aan. We hadden de plekken 03 en 04 gekregen. Hier hebben wij alleen stroom en verder niets. Toen de campers aangesloten waren op de electriciteit ging Ton achter in de camper een grote fles water halen. Hij kwam de camper binnen en zijn hele voeten, schoenen en sokken zaten onder de mieren die ook volop aan het bijten waren. Als de wiedeweerga alles uitgetrokken en buiten gegooid. Vervolgens aan de slag om alle mieren uit de camper te krijgen. Toen Ton zijn benen ingesmeerd met after byte middel. Buiten zaten de kids inmiddels aan de picknicktafel voor hun aardbeien en bananen toen ook daar een kreet werd geslagen. Bleek dat het mierennest vermoedelijk verstoord is door Ton en nu als een razende overal over de plek liepen. Ook de kinderen met after byte ingesmeerd en ze verhuisd naar de picknicktafel bij de camper van Jelske en Jeroen want daar liep niets. Ik liep nog even naar het toilet en zag dat er overal voor beren gewaarschuwd wordt. Op het moment dat ik terug kwam kwam net de beheerder van het park aangelopen en hij zei dat hij de honneurs al sinds december 2022 waar neemt maar dat hij nog geen beren gezien heeft. Hij zei ook dat ongeveer 8 km verder wel beren zitten. Na al deze hectiek heeft Jeroen de barbecue aangestoken en hebben wij met elkaar heerlijk buiten gegeten waarbij Jelske eruit zag alsof zij ging skiën want zij was helemaal van top tot teen ingepakt. De muggen staken echter door de stof van haar kleding heen. Jeroen heeft de campers ook helemaal aan de buitenzijde ingespoten met speciale insectenspray waardoor wij rustig buiten konden zitten en hopelijk ook binnen geen last hebben. Alle kids naar bed en wij nog gezellig even bij elkaar gezeten. Voor nu hopelijk insectenvrij slapen en morgen gezond weer op.
31 Juli 2023 - 08:26
Ger En Edith:
En jij was bang voor ongedierte in Afrika[e-1f92d][e-1f923][e-1f923][e-1f923]
31 Juli 2023 - 13:16
Diana :
Nou vind het maar spannende verhalen met al die beesten en ongedierte brrrrr.
Wat zeggen ze ...... mij nie belluh
Veel plezierr
01 Augustus 2023 - 21:24
Tante K:
Wat een verhaal weer… kijk maar uit met al die wilde dieren en nare insecten
01 Augustus 2023 - 21:26
TanteK :
de helft staat er niet op van mijn reactie…
Vooral heel veel PLEZIER SAMEN [e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️[e-2764]️
Liefs uit een heel nat Geldrop